Hur går en kreditbedömning till vid lån utan UC

Hur går en kreditprövning till vid lån utan UC

Hur går en kreditbedömning till vid lån utan UC? När man ansöker om lån så gör alla långivare en kreditbedömning för att kunna bedöma att den person som vill låna pengar har möjlighet att betala tillbaka det belopp som denne vill låna och det senast på den dag då lånet förfaller till betalning. För att kunna göra en sådan kreditbedömning så hämtar långivaren dels in information från den som ansöker om lånet men även information från ett kreditupplysningsföretag som sammanställer ekonomisk information.

Den information som den som ansöker om lån lämnar är bland annat sitt personnummer, vilket anger låntagarens ålder, telefonnummer, bankkontonummer och eventuellt kompletterande information om nuvarande inkomst, antal boende i bostaden och eventuellt andra lån och kostnader som låntagaren har. Det sistnämnda är det bara vissa långivare som begär in och är mest för att den som söker lån ska kunna få en överblick över sin ekonomi så den blir medveten om kostnader som ska betalas.

Om den som ansöker har rätt ålder, oftast myndig, och att bankkontonumret inte används av någon annan låntagare och att telefonnumret är registrerad på den som ansöker om lånet så hämtar systemet en automatisk kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag, inte UC som registrerar alla utdrag, och sammanställer denna information så att en kreditbedömare hos långivare kan granska och göra en manuell kreditbedömning.

Hur går en kreditbedömning till vid lån utan UC

Den information som vanligast hämtas in från kreditupplysningsbolaget är fullständigt namn, adress, c/o adress, information om eventuella betalningsanmärkningar och saldo, skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten, om personen har förmyndare eller är försatt i konkurs och rating, som sammanställs av kreditupplysningsföretaget. Annan information som också hämtas in är inkomstuppgifter för de senaste två åren, inbetalda skatter och eventuellt inkomster från näringsverksamhet. Utöver det så får långivaren även en hel del kontrolluppgifter, som exempelvis när senaste adressändringen skedde med mera.

Samlad kreditbedömning för lån utan UC

Med hjälp av denna information som systemet har samlat in så gör en kreditbedömare hos långivare en samlad bedömning om den som ansöker om lån har möjlighet att betala tillbaka lånet senast på förfallodagen. Om uppgifterna talar för att den som ansöker om lån kan betala tillbaka lånet utan UC senast på förfallodagen så beviljas lånet och beloppet betalas skyndsamt ut till det bankkonto som angivits under företagets öppettider.

Ibland kan extra kontroller genomföras, exempelvis kan en kreditbedömare kontakta den som ansöker om lån för kompletterande uppgifter och få en muntlig bekräftelse på låneansökan. Det kan också hända att långivaren begär in kopia på id-handling eller bankkontoutdrag där det framgår att kontohavaren är samma person som den som ansöker om lån. Andra kontroller kan också ske hos Kronofogdemyndigheten där långivaren kontrollerar om det finns några pågående ärenden, som ännu inte lett till betalningsanmärkningar och därmed inte visas på en kreditupplysning.

Om det är en långivare som lånar ut utan UC till personer med betalningsanmärkningar så brukar extra kontroller ske, bland annat när personen fick sin senaste betalningsanmärkning, att skuldsaldot hos Kronofogden är noll och att det inte finns nya pågående ärenden hos Kronofogdemyndigheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.