Olika sätt att identifiera sig vid lån utan UC

De vanligaste sätten att identifiera sig vid lån utan UC

Vilka olika sätt att identifiera sig vid lån utan UC finns ute på marknaden? Ett av de största problemen som fanns när verksamheten med snabblån introducerades i Sverige år 2006 var att identifiera den person som skulle låna pengar utan UC. Tanken med snabblån var att man snabbt och enkelt skulle fylla i en låneansökan på nätet eller skicka ett sms och sedan få pengarna snabbt utbetalda till sitt konto. På den tiden förlitade man sig på att den som var innehavare av mobiltelefonabonnemanget också var den som verkligen ansökte om lån, vilket förstås ledde till många bedrägeriförsök.

Även idag har man samma svårigheter att veta att den som är innehavare av telefonabonnemanget verkligen är den som också ansöker om lån utan UC. Även uppgifter om vem som är innehavare av ett bankkonto är konfidentiell information vilket också betyder att den som lånar ut pengar utan UC inte kan se att det bankkonto som anges tillhör den som ansöker om lån, vilket också har lett till många bedrägeriförsök. Med tiden så har man dock lärt sig att hantera ansökningar så att man med ganska stor säkerhet kan säkerställa att den som ansöker om lån utan UC också är den person som den utger sig för att vara.

Identifikation vid ansökan om lån utan UC

Idag är det vanligt att den som ansöker om lån får identifiera sig genom exempelvis BankID, e-legitimation eller genom att skicka in kopia på sin id-handling och en kopia på ett bankkontoutdrag. Även dessa säkra identifieringar kan också missbrukas, men fördelen med dessa metoder för att identifiera den som ansöker om lån är att det är ganska enkelt att även identifiera den person som missbrukar en annan persons identitet genom dessa identifikationsmetoder.

Olika sätt att identifiera sig vid lån utan UC

Så sammantaget så är dessa relativt säkra metoder för att identifiera att den som ansöker om lån utan UC också är den person som den utger sig för att vara. Många kanske tycker att när man ansöker om lån utan UC så är det så små belopp så att det inte ska behövas massa arbeten med att identifiera sig, men om man ser till det stora hela så handlar det om många miljoner varje år som betalas ut till fel mottagare, vilket innebär att många personer som inte har ansökt om lån drabbas av massor av problem. ID-stöld är ett stort problem idag, inte bara inom lånebranschen, och alla borde hjälpas åt att förhindra att detta kan ske för en dag kanske det drabbar en själv.

Andra sätt att identifiera den som ansöker om lån är att man ringer tillbaka och ställer kontrollfrågor. På så sätt har man en muntlig dialog där man lättare kan få bekräftat att det är rätt person som ansöker om lån utan UC. Har man väl identifierat en låntagare vid det första tillfället så är processen för den som vill söka ett nytt lån vid ett senare tillfälle betydligt enklare och snabbare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.