Smålån blir allt vanligare när fasta kostnader stiger

Skyhöga elräkningar, hårdare amorteringskrav, en stigande inflation och bolåneräntor som enligt prognoser ser ut att stiga framöver. Ja, mycket talar för att när de fasta månadskostnaderna stiger så blir allt fler tvungna att dra in på andra utgifter, som många annars har varit bortskämda att kunna strö omkring sig.

Samtidigt har vi svenskar vant oss vid en hög levnadsstandard, och många väljer att låna pengar till både bilar, resor och andra nöjen. Idag finns det dessutom fler vägar att gå än via sin vanliga bank och många väljer att se sig om efter andra alternativ.

Alternativa långivare

Ett av de alternativen är att låna pengar utan uc via kreditochfinans.se, vilket innebär att du lånar pengar av en annan långivare än de svenska storbankerna som alla är knutna till UC AB. Att låna pengar av en alternativ långivare innebär inte att det inte görs någon kreditupplysning alls, men den görs istället av ett annat kreditupplysningsbolag, exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Det finns fler olika skäl till att många väljer att vända sig till en annan långivare än sin egen bank när det gäller olika typer av privatlån. Dels på grund av att chanserna att bli beviljad lånet kan vara större, men också för att undvika att samla på sig alltför många kreditupplysningar på UC.

För många kreditförfrågningar försämrar ditt kreditvärde

Anledningen till att du inte ska ha för många kreditupplysningar på UC beror på att det minskar ditt kreditvärde. Det vill säga, att samla på dig flera kreditupplysningar under en kort tid är negativt i den bemärkelse då det påverkar bankernas uppfattning om din kreditvärdighet.

Att ha många kreditförfrågningar tolkas nämligen som att du redan har för många, eller har för avsikt att skaffa dig för många krediter, vilket i sin tur påverkar din återbetalningsförmåga. Ur bankernas och långivarnas perspektiv innebär detta en högre risk. Därför påverkas ofta möjligheterna till en förmånlig ränta, eller att bli beviljad ett lån överhuvudtaget.

Detta är särskilt viktigt att ha i åtanke om du funderar på att köpa dig en bostad eller en bil, eftersom chanserna att bli beviljad ett bolån eller billån är mindre om du sedan tidigare har många kreditförfrågningar på UC. En kreditupplysning syns nämligen i UC:s register i upp till 12 månader efter det att du har gjort en ansökan, oavsett om du väljer att ta lånet eller inte.

Särskilda krav som måste uppfyllas

För att låna pengar via en långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsbolag än UC, så finns det givetvis ändå särskilda krav som måste uppfyllas. Du måste vara minst 18 år gammal, ha ett svenskt personnummer samt kunna identifiera dig med BankID, och du får inte ha några skulder hos Kronofogden.

För den här typen av lån är räntorna ofta betydligt högre och dessutom är återbetalningsperioden vanligtvis mycket kortare. Ofta handlar det om så kallade högkostnadskrediter, ett lån där den effektiva räntan uppgår till Riksbankens referensränta plus 30 procent. På Konsumentverket kan du läsa mer om vad du som låntagare har för rättigheter när det gäller högkostnadskrediter.

Comments are closed.