Vad är UC?

Vad är UC?

Vad är lån utan UC? Vad innebär att låna pengar utan UC? Du har säkerligen hört talas om UC, men vilka är de och vad gör de egentligen? UC är en förkortning på upplysningscentralen. De är ett kreditupplysningsföretag som grundades 1977. Faktum är att de är allra störst inom Sverige. De jobbar med kreditbevakning, kreditupplysningar och beslutsunderlag för kreditbedömningar som de skickar till bland annat långivare.

Vart får UC sina uppgifter ifrån?

UCs uppgifter om dig och din ekonomiska situation kommer från skatteverket och från andra kreditinstitut. Eftersom de ägs av Sveriges största banker så får de även information därifrån. De kreditgivare som rapporterar in sina egna uppgifter till UC kan även hämta uppgifter från UC, så det är ett samarbete mellan UC och kreditinstituten.

Om du har fått en betalningsanmärkning så finns den kvar i UCs register i tre år. Detta gäller även om du redan har betalat tillbaka och gjort rätt för dig. Kanske missade du någon räkning för två år sedan som du betalade så fort du kom underfund med det. Den finns tråkigt nog ändå kvar i ett helt år till, totalt tre år. Sådant kan ställa till det om du till exempel vill ta ett lån eller stå på ett hyreskontrakt. Lån och krediter finns kvar hos UC i ett år efter att de är avslutade. Men det finns andra alternativ till UC.

Är det dåligt med en UC slagning?

En UC slagning är ingen fara, men att ha flera stycken är inte bra. Det betyder att du har ansökt om flertalet lån eller krediter och din ekonomi anses då vara dålig. Det i sin tur resulterar i att bankerna mest troligt kommer att ge dig en högre ränta. Det är eftersom de är osäkra på din ekonomi samt vet att du är i stort behov av ett lån och mest troligt kommer att acceptera en högre ränta.

Måste en UC slagning göras när jag tar lån?

Många banker och finansinstitut väljer att göra en UC slagning när de gör sin bedömning om kundens trovärdighet att kunna betala tillbaka lånet. Dock finns det minst lika många kreditgivare och låneinstitut som inte använder sig av UC för att göra en bedömning. För dig som vill låna pengar utan uc så kan vi tala om att det är fullt möjligt att ta ett lån utan kreditprövning hos UC.

Alla kreditgivare och låneinstitut tar dock en kreditupplysning för att kunna göra en bedömning. Men de görs inte alltid hos UC. Det finns många andra företag som också jobbar med kreditupplysningar, men där endast företaget som tar kreditupplysningen får information om att upplysningen är tagen. Några av de företagen är Bisnode, Soliditet och Creditsafe.

Comments are closed.