Varför man bör låna pengar utan UC

Ska man låna pengar utan UC kontroll?

Varför man bör låna pengar utan UC koll? När man ska låna pengar hos ett finansbolag eller en bank så behöver banken alltid göra en kreditbedömning för att kunna utvärdera om den som ansöker om lån har möjligheter att betala tillbaka lånet enligt överenskommen tid. För att få ett underlag för sin kreditbedömning så tar finansbolaget eller banken en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag där låntagarens ekonomiska information är sammanställd. Med hjälp av den informationen och tillsammans med den information som låntagaren själv har lämnat kan finansbolaget göra en samlad bedömning över låntagarens betalningsförmåga.

När man talar om att ”ta en uc” så är det upphov till många missförstånd. I kreditupplysningsföretagens begynnelse så fanns det bara ett stort kreditupplysningsföretag som hette Upplysningscentralen, förkortas till UC. När man på den tiden talade om att ta en UC så menade man exakt det att man skulle ta en kreditupplysning hos UC, Upplysningscentralen. Tyvärr har detta talesätt följt med i tiden och man talar idag om att ta en UC fast man kanske inte alls tar en kreditupplysning hos företaget UC.

Orsaken till varför man bör låna pengar utan UC

För att förstå skillnaden mellan en kreditupplysning hos UC och en kreditupplysning hos andra kreditupplysningsföretag så är UC ett företag som främst används av banker för långa krediter, alltså lån som kan löpa under många år. En sådan kreditupplysning kan vara missvisande när det gäller korta krediter, lån som löper på 30 dagar, som snabblån, eller lån som löper på en kortare tid än ett år. När man lånar ut på en längre tid, över flera år, så är det förstås intressant för långivaren att kunna se om den som ansöker om lån har andra lån som också löper på lång tid. Därför så registrerar UC alla utdrag av kreditupplysningar. Då kan långivaren se hos vilka andra finansbolag eller banker som låntagaren har ansökt om lån och också i vissa fall även se vilka lån som låntagaren har. Detta innebär förstås att när man ansöker om lån hos ett finansbolag som tar sina kreditupplysningar hos UC så kan det vara svårare att få ett lån.

Fler nackdelar med UC

En annan sak som också är en nackdel med UC är att UC har olika scoringmodeller som talar om för den som tar en kreditupplysning hur stor chansen är för en låntagare att kunna betala tillbaka ett lån. Denna kalkyl baserar de på olika ekonomiska uppgifter tillsammans med statistik från personer med liknande ekonomi och åldersgrupp. Det innebär att om man tillhör en åldersgrupp inom ett visst område där många har svårare att betala sina räkningar så kan man själv få det svårare att få ett lån beviljat, just på grund av att andra personer inom denna grupp har misskött sina betalningar.

Slutligen har UC även ett nära samarbete med flera stora finansbolag som för egen och andras räkning skickar ut och administrerar fakturor. Detta samarbete går ut på att finansbolagen rapporterar om betalarnas betalningsvilja, hur många dagar som betalaren är sen och om kravåtgärder har satts in. Denna information ger ingen anmärkning på en kreditupplysning men kan sammantaget vara en belastning när man i framtiden ska ansöka om lån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.